Hvis man skulle stille industrilakering op mod manuel lakering – er det fair?

26 november 2020
Anders Lundtang Hansen

Mand mod maskinen.

Det er nok en af de meste klassiske fortællinger, efter man fik udbredt industrialiseringen.

Der er jo de mennesker, der lever af disse mekanismer og har opfundet ikke bare en masse maskiner og robotter, vi ikke kan undvære, men som også har forandret vores tilværelse for bestandig, og som er noget nær umulig at forestille sig, at man tidligere kunne leve uden tidligere.

Der er hele samfund, der lever omkring fortællingerne fra en svunden tid, der trods alt er af den nyere tid i menneskets historie sammenlagt. 
Det kan være sådan noget som victoriatidens frembrud eller steampunk-kulturen generelt.

Men med udbredelse og moderne landvindinger så kommer der også en modkultur, der er bygget mere på frygt, og det er sådan noget som, at mennesket skulle blive overhalet af deres egen opfindelse.

 

Når almindelig lakering skal konkurrere mod industrilakering

Et eksempel kan sagtens være sådan noget som industrilakering, som der trods alt godt kan foregå i hånden, men se hellere for dig sådan nogle robotarme af nogle maskiner, der svinger omkring for eksempel en bil og lakerer denne.

De kan måle sig til, hvor grænsen på bilen går, og de kan lægge det samme lag lakering på den rette afstand hele tiden. Den mere manuelle udgave har måske nogle skønhedsfejl, fordi det bliver lavet i hånden.

Derfor kan man sige, at sådan en industrilakering måske gør arbejdet hurtigere, men den kan så også kun arbejde ud fra de indstillinger, som vi mennesker har givet den – indtil nu.

En gammel reklamefilm for et bilfirma viste nemlig nogle robotarme lignende de beskrevne, der kunne agere selv og være kreative med at lægge farve på en bil. Og kreativitet forbinder man jo ellers med noget, som vi mennesker besidder, da man således skal tænke abstrakt.

Robotten har slået mennesket i skak, og robotter klarer mange opgaver for os, som vi ellers ikke gider, men der er nok en del tid til, at de overtage planeten.

Flere Nyheder