Lær dansk – og hold det ved lige!

12 juni 2021
Anders Lundtang Hansen

Ved en håndsoprækning kan de fleste nok stikke lappen i vejret over, at de har oplevet at skulle til eksamen i et fag, som der ikke var deres favorit, men som de skulle igennem.

Det var en del af ens pensum, og man kunne også godt se, at eksamen var ved at nærme sig, så skulle man læse en del op, for man havde vist ikke fulgt helt med i undervisningen eller lavet ens lektier.

Man trækker på ens studiekammerater, noter og fra en selv og de andre medstuderende, og så spørger man måske underviseren til råds.

Derfor kan man faktisk til sidst det meste, når man går til eksamen – men efterfølgende er det meste glemt.

I nogle enkelte glimt husker man måske lidt fra undervisningen, men ellers bruger man det ikke aktivt.

Sådan skal det ikke gå med det danske sprog!

Det danske sprog skal man løbende øve sig på

Som regel er der jo en årsag til, at man skal lære dansk foruden, hvis man vokser op i landet.

Så det er vigtigt at kunne sproget for at begå sig, og det skulle helst ikke bare være for at vise, at man gerne vil være her i landet, hvis det er et krav, at man kan sproget.

Derfor holder man sig måske kun til de få fraser, man har lært af dansk, og begår sig med det og ellers taler på ens andet modersmål eller engelsk, fordi så mange danskere er gode til engelsk.

Men det er her, at man skal bevare at tale dansk ved at tale dansk med andre danskere og dem, som der ellers kan dansk.

Man kan altid blive endnu bedre til dansk, og det er jo trods alt bedre at kunne engagere sig fuldt ud i samtaler, end at man bare lige kan begå sig.

Flere Nyheder