Lidt viden om portvin

I denne artikel vil vi gøre dig lidt klogere på den søde dessertvin, der går under navnet portvin.

Som salgsnavnet antyder, så er en portvin velegnet til blive kombineret med en dessert, specielt den søde af slagsen, hvor portvinens egen sødme vil passe sig velegnet til en i forvejen sød dessert såsom is eller frugt.

Portvinen bliver faktisk produceret i Portugal ved et af verdens ældste vinområder.

Gæringsprocessen er med til at gøre, at portvinen bliver en anelse mere “tyktflydende”, men kan kender det fra andre vintyper som for eksempel rødvin eller hvidvin, hvor genkendeligheden blandt disse to typer nok ligger ved førstnævnte.

Portvinen kan føles som at ligge mere tungt i kroppen, end andre vine gør, hvilket blandt andet kan hænge sammen med den lidt højere alkoholprocent, end man er vant til ved andre vinvarianter, hvorfor man også serverer portvinen i nogle glas af mindre omfang, end visse andre vine bliver serveret i.

En portvin kan variere fra meget tør til meget sød i det, og afhængig af lagrings-valget kan man betegne en portvin som blandt andet “LBV”, “tawny”, “ruby” eller i flere afskygninger endnu.

Hvad angår farven ved en portvin så kommer den både i en rød og hvid variant, hvor den dominerende på vinmarkedet klart er den røde, da der bliver produceret mere af den slags end af den hvide type.

Som nævnt er en portvin velegnet til at blive indtaget sammen med en dessert, men der er bestemt mulighed for at ophæve de uskrevne regler derom og selv prøve sig frem med, hvad en portvin kan passe sammen med og således udfordre ens egen og måske andre personers smagsløg til en middag.

Du kan også sagtens indtage portvinen alene eller sammen med en god snack, men bemærk som nævnt den lidt højere alkoholprocent i en portvin, end hvad man måske er vant til ved andre vine, hvorfor det er en god idé at indtage den i moderate mængder.

Lukket for kommentarer.